Jalapeño en av dom vanligaste chilisorterna

Jalapeño är en av dom vanligast sorterna efter tabasco. Vi kommer gå igenom lite historia om den och användnings områden med mera.
Styrkan är mellan 2 500–8 000 scoville.

Jalapeno

 

Ursprung

Den sägs komma från Xalapa, Veracruz i Mexiko.
Den utalas  “xalaˈpeɲo”. Den tillhör spanskpeppar (c.Annuum) släktet.

Hur odlar man

Att odla jalapeño är mycket lätt en av dom lättaste chilisorterna att odla det finns en uppsjö av olika sorters jalapeño så kallade “breeds”. En av dom vanligaste jalapeño sorterna heter Early jalapeño “Tidig jalapeño”.
Det finns även jalapeño sorter som ger större frukter,starkare frukter samt ingen hetta alls. Vilken som passar just dig bäst är svårt att säga men varför inte pröva odla lite olika jalapeño sorter?
Så jalapeño fröna runt feb-mars gärna med stödbelysning.
Börja i liten kruka, omskola din planta slutkruka bör vara runt 10L stor för bäst resultat. Du kan skörda både skörda när frukterna är gröna eller röda. Tänk på att inte ta frön från gröna frukter då dom ej är mogna och dessa frön kommer troligen inte fungera att odla på.


Användnings Områden

Oftast äts den grön du har säkert sätt gröna färska jalapeños att köpa i din mataffär. Man kan även köpa den konserverad i glasburk, torkad som pulver och även i salsasåser.
När frukten är grön så har den inte alls samma smak som när den är röd. Den är mycket svagare och lite bittrare påminner lite om paprika smaken.
Torkad mogen heter den “chili morita” och om den är rökt heter den chipotle.
Ofta så hittar man skivor av grön jalapeño på pizzor och i mexikanska köket. Ett mattips är att göra “Popers” du delar Jalapeño på mitten och tar bort alla frön, sedan fyller du frukten med köttfärs och toppar med mycket ost. Sedan in i ugnen tills all ost är smält och fruktne blivit lite mjukt. Ät och njut!

Sammanfattning

Jalapeño är på vår att måste odla lista den är lätt att odla och passar till många olika maträtter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *