Växtbelysning allt du behöver veta om växtljus

Växtbelysning

Att ha tillgång till växtljus är en dröm för vilken odlare som helst tänk att ha möjligheten att odla inomhus året om.
Eller ha som stödbelysning för att förlänga en växt säsong. Växtljus är mycket populärt bland chiliodlare, dom starkare chili sorterna kräver i regel en längre tid på sig från frö till skörd än vad det svenska klimatet tillåter. Därför brukar man redan i Dec-Jan sätta chilifrön och förolda dessa inomhus under växtljus tills dess att solen kan ta över under våren.
Det finns olika typer av växtbelysning och vi kommer gå igenom dom 4 vanligaste lamptyperna.

I huvudsak finns det 4 typer av växtbelysning dessa är:

 • LED
 • Lågenergi Lampor
 • Ljusrör
 • HPS-Högtrycks natrium / MH-Metall halid

 

 

LED

LED som växtbelysning är ett omtalat ämne många är för det medan andra säger att det inte alls är värt det.
Min personliga åsikt är att LED är bra. Jag har odlat chili i över 10år och kört LED sedan dom kom ut på marknaden för många år sedan.
Dock är det mycket viktigt att få tag på rätt LED lampor det duger inte att köpa ett par LED Lampor på Biltema eller Claes olsson. Utan du måste handla dessa av en butik som vet vad dom sysslar mig. Avstå även från att handla från Kina då dom ofta ljuger om våglängderna och vilka sorts märken dom kör på Dioden .

Kostnaden för att ha LED lampan igång är inte hög om man jämför med andra sorts alternativ dock är inköpspriset betydligt högre! Men LED lamporna har en hållbarhet på 10.000 timmar.
Så ska du odla mycket inomhus så rekommenderar jag starkt LED i längden kommer det bli billigare för dig. Det är “Most bang for the buck”.

Fördelar med LED Växtbelysning

 • Drar mindre ström
 • Mestadels av energin går till ljus och inte värme
 • Blir ej så varma behöver ej extern kylning.
 • Går att få exakta våglängder
 • Lång hållbarhet

Nackdelar med LED

 • Dyrt inköp

 

Lågenergi Lampor

växtlampa lågenergi

Detta är troligtvis den vanligaste sortens odlingslampor för amatör odlaren och dom fungerar mycket bra.
Fördelar med dessa är att ni troligen redan har armaturer som passar till lamporna. Och lamporna i sig är inte jättedyra att köpa in samt drar som inte speciellt mycket ström.
Viktigt att tänka på är att få rätt Kelvin på lampan när ni handlar samt en hög watt.

Det är svårt att säga exakt vilken watt och kelvin som passar just det du odlar men en generel tumregel är att för växtfasen ska man ha mellan 6000-6500K och under blomfasen 2700K.
Om ni odlar te.x chili eller tomat så bör watten ligga över 20w per lampa ni använder.
Lamporna kan placeras ganska nära växterna då Lågenergi lampor inte blir så varma.

 

Fördelar med Lågenergi Lampor

 • Billigt inköp
 • Billig drift
 • Blir ej så varma
 • Håller länge

Nackdelar med Lågenergi Lampor

 • Kan vara lite klena, passar bäst till växtfasen.

 

Ljusrör

 

Att använda ljusrör som växtbelysning är kanske det mest populära alternativet idag. Fördelarna är många precis som med lågenergi växtlampor så är lysrör relativt energi effektiva och blir ej så heta. Oftast använder man sig av modellen T8 eller T5 på lysrören. T5 är dom som anses vara bäst men kostar lite mer. Medan T8 är dom vanligaste lysrören man hittar på marknaden. Du har kanske sätt att i lager lokaler etc där man använder lysrör så är det T8 armaturer som dom använder sig av. Båda fungerar bra, men om du ska inhandla lysrörs amatur så försök att välja en T5. Men har du en T8 liggandes så finns det inge direkt behov till att byta ut den till T5. Exakt samma sak gäller här som med Lågenergilampor när du odlar du ska välja en Kelvin som är mellan 6000-6500K I tillväxtfasen och 2700K i blomfasen.

 

HPS-Högtrycks natrium / MH-Metall halid

växtbelysning

Dom flesta om inte nästan alla yrkes odlingar som använder växtbelysning använder HPS/MH detta är för att dom är bäst. Men bäst är inte alltid rätt val för just dig.
Visst dom ger ett enormt ljus till dina växter i alla våglängder men dom kostar en hel del att använda. Samt att du troligen kommer behöva en kylare som kyler ner din lampa då dom blir glödheta med betoning på glöd. Dessa lampor är det inget som slår så är din budget oändlig så välj dessa! Man brukar använda Metall Halid till växtfasen och Högtrucks natrium till blomfasen men du kan köra på en HPS genom båda faserna med. Mycket av energin går till värme så man eldar för kråkorna med denna växtbelysning. Personligen har jag en 600w HPS och en 400W MH som jag använder när jag får fullt under mina LED armaturer. Men detta är inte mitt första val, dom bildar nämligen enormt med värme och drar en del el så att säga. Men dom flesta yrkes odlare använder denna växtbelysning i sina växthus och det säger väl rätt så mycket om hur pass bra dom egentligen är som växtbelysning.

Fördelar med HPS / MH

 • Täcker stor yta
 • Ger bäst resultat

Nackdelar med HPS / MH

 • Genererar enorm värme.
 • Drar mycket ström
 • Behöver extra kylning (om du odlar i trånga utrymmen)

 

 

Slutord och sammanfattning om växtbelysning

Har du inga växtljus idag och vill satsa på växtljus och vet att du kommer odla i framtiden köp LED.
Har du en tight budget så köp Lysrör eller Lågenergi lampor. Handlar det bara om en till två plantor så hade jag köpt lågenergilampor.
Men ska du ha flera plantor så rekommenderar jag att du köper T5 lysrör.

Ska du enbart odla inomhus året om och du vill odla chili eller tomater så kör på HPS / MH.

Har du frågor om te.x vilken växtbelysning du skall välja, skicka oss ett email så försöker vi hjälpa dig hitta rätt växtlyse till dina behov.

Behöver du hjälpa att odla chili läs vår guide.

One Comment

 1. Pingback: Odla tomater - Hur du odlar tomater från frö till skörd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *